I 23. izdanje Festivala puhačkih orkestara Naš Svijet je Glazba je iza nas, a za veliko finale glazba se slila na ulicu. Oko stotinjak glazbenika u tri orkestra prodefiliralo je glavnim ulicama Opatije i Lovrana, uz zajedničko muziciranje svih sudionika s po jednom hrvatskom, mađarskom i talijanskom koračnicom.
“Kroz ovaj festival, velik je broj ljudi iz okolnih zemalja upoznao našu regiju, što je i jedan od razloga osmišljavanja ovog Festivala. Kroz 23 godine neprekinutog održavanja, u Lovranu i Opatiji nastupilo je nekoliko tisuća glazbenika iz Italije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Austrije, i svi su se vratili kućama s predivnim uspomenama na divan kraj i gostoljubivost domaćina. Mnogi od njih su kasnije odabrali Liburnijsku rivijeru kao mjesto za odmor i javili nam se.” rekao nam je David Kurti, član orkestra.
Za lovranske glazbenike je festival gotov, a počinju pripreme za 40. Susret glazbi Istre koji će se krajem svibnja održati u talijanskom gradu Dolina nedaleko Trsta. Glazba ide dalje, a njihov svijet je, kao i uvijek, Glazba!
Nešto fotografija sa subotnjeg koncerta u dvorani M. Cvetković i nedjeljnih mimohoda pogledajte u galeriji koju smo a Vas pripremili...

Nastup mađarskog orkestra

Brahmsovim 5. mađarskim plesom u izvedbi Puhačkog orkestra iz Budafoka započeo je 23 međunarodni festival puhačkih orkestara Naš svijet je Glazba.

Trg Sv. Jurja napunio se domaćim i stranim ljubiteljima glazbe za odličan početak ovog festivala. “Zadovoljni smo odazivom, i veseli nas što naš Festival doprinosi turističkoj i kulturnoj ponudi Lovrana i Opatije.” kazao nam je David Kurti, član orkestra. “Cilj ovog festivala je publici ponuditi vrhunske orkestre koji će stvoriti odličan ugođaj i predočiti slušateljima bogatu glazbenu baštinu svoga kraja.”
Lovranci u akciji

Nakon mađarskog orkestra nastupili su domaćini i dodatno zapalili publiku, tako da je koncert potrajao i duže nego što se očekivalo, jer ne možeš otići bez odrađenog bisa. Ili dva – sve za ekipu.

Festival se danas nastavlja u Opatiji - večeras će u Sportskoj dvorani Marino Cvetković nastupiti svi sudionici festivala, s početkom u 20:00. Ulaz je slobodan. Nedjelju je predviđen mimohod kroz Opatiju (početak u 10:30) te zajednički nastup orkestara na Slatini te mimohod kroz Lovran (početak u 12:30) te završna svečanost na Trgu slobode.
Par fotografija s jučerašnjeg koncerta pogledajte u nastavku...

Nakon uspješne godine kao izvođači uz Duška Jeličića, ove godine naš orkestar ponovno nastupa na MIKu!

Ove godine dočekujemo karavanu MIKa u Opatiji subotu u 17:00 u Opatiji, a navečer ćemo nastupiti u revijalnom dijelu programa na opatijskoj ljetnoj pozornici.

26.6. ćemo biti u HNK Ivana pl. Zajca na večeri retrospektive MIK-a - a kim ćemo svirati - dođite u kazalište i doznajte!

Vidimo se na MIKu!

...naravno uz glazbenu podlogu našeg orkestra!

Krug po stadionu uz neizostavnu Toronjeru

Iako je lijepo nastupati na velikim sportskim događajima, s više tisuća gledatelja, nastup na domaćem terenu je uvijek poseban. Jedan takav smo odsvirali i danas kada je NK Rijeka došla u posjet  domaćinu - NK Lovranu - povodom 30 godina postojanja ovog sportskog kluba.

K & K - razmjena iskustava

Kako i priliči velikom sportskom događaju, odsvirali smo počasni glazbeni krug po stadionu i zagrijali publiku Toronjerom. Na kraju je i trener Rijeke Matjaž Kek prosvirao s nama - odmah je našao mjesto u liniji trubača, dobio instrument i dobio raspored proba. Možda trenerski duo Kek i Kašić izmjeni iskustva oko uvježbavanja vlastitih ekipa?

Dobro raspoloženje se nastavilo nakon početka utakmice, jer su svi gledatelji bodrili obje omiljene ekipe.

 

Ekipa POL-a na štandu

U organizaciji opatijske policijske postaje, u sportskoj dvorani u Matuljima održan je prvi Sajam mogućnosti. Dvadesetak udruga s Liburnije je školarcima iz Opatije, Matulja, Lovrana i Brešca prezentiralo svoj rad i aktivnosti. Manifestaciju su podržale sve jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije, a bila je prisutna i većina načelnika liburnijskih općina/gradova. Naš orkestar se uključio u ovu manifestaciju te na prigodnom štandu predstavio rad internog tečaja i malog orkestra. Uz izložene instrumente, note i promotivni materijal, mladi potencijalni članovi imali su priliku isprobati kako neke od izloženih instrumenata. Demonstraciju sviranja na dječjem sopran trombonu izveo je voditelj programa, Dražen Turina - Šajeta.  Ugođaj iz dvorane pogledajte u galeriji u nastavku...

Nastup POL-a u Sv. Lovreču

Naš orkestar je i ove godine sudjelovao na tradicionalnom susretu glazbi Istre. Ove godine održan u Sv. Lovreču, susret glazbi Istre je najveće okupljanje istarskih amaterskih glazbi i orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Nakon zajedničkog nastupa svih sudionika kojeg je nakratko omela kiša, svaki od dvadesetak orkestara je održao kratki 10-minutni program na Trgu u centru mjesta.

Naš orkestar se predstavio publici skladbama At Last Adio Coce! koje su, sudeći po aplauzu, bile odlično prihvaćene od strane brojnih slušatelja.

Sljedeće godine Susreti sele u Italiju, gdje će domaćin biti orkestar Breg iz mjesta Dolina.

Komadić ugođaja sa Susreta pogledajte u priloženoj galeriji...

Toronjera za Armadu

Finalni nogometni okršaj za pobjednika Kupa Hrvatske u sezoni 2013./14. doveo je Rabuzinovo sunce ponovno u Rijeku. Na stadionu Kantrida svoje stategije su ukrstili NK Rijeka i GNK Dinamo iz Zagreba.

Naš orkestar, još iz davnih dana pratitelj riječkog prvoligaša, i ovaj puta je glazbenom pratnjom bodrio svirkom i stvorio ugođaj za veliko finale.

Drago nam je da smo doprinijeli pobjedi i da smo uz dobru svirku i zabavu uveselili gledatelje. A i nama je bilo divno! Uostalom, pogledajte fotogaleriju u nastavku...

 

Plakat Festivala

Nedjeljni dan izmamio je brojne šetače i znatiželjnike ove nedjelje. U pravo vrijeme, jer je danas održan mimohod sudionika međunarodnog festivala puhačkih orkestara Naš svijet je Glazba.

Gostujući orkestri iz Njemačke i Slovenije, skupa s domaćinom ove manifestacije – Puhačkim orkestrom Lovran, prodefilirali su od opatijske tržnice sve do Slatine gdje je održan polsatni zajednički koncert. Glazbenici su izveli tri zajedničke koračnice pod ravnanjem dirigenata – orkestar od oko 150 članova. Sudeći po velikom aplauzu brojnih gledatelja koji su se okupili na Slatini i šetalištu iznad, koncert je bio za pet!
Nijemci
Slovenci
...i Lovranci
Koncert na Slatini

Lovranska povorka je bila još zanimljivija – svi orkestri stopili su se u jedan veliki i tako protutnjali centrom Lovrana do Trga Slobode gdje je ovo izdanje Festivala i službeno zatvoreno. Prisutnima se obratio i lovranski načelnik g. Sanković, koji je izrazio veliko zadovoljstvo organizacijom ove manifestacije i njenoj važnosti u kulturnoj ponudi liburnijske rivijere. Članovi lovranskog orkestra su se pak zahvalili brojnim prijateljima i sponzorima koji su omogućili održavanje ovog festivala.

Mimohod glavnom lovranskom ulicom
Vrijedni Lovranci nastavljaju dalje planovima za sezonu, a već pripremaju teren za 23. izdanje Festivala...

Drugi dan međunarodnog festivala puhačkih orkestara “Naš svijet je glazba” obilježilo je

Orkestar G. Savoi iz Italije

nestabilno vrijeme. No, unatoč nesklonim vremenskim prilikama, par sati mirnog i suhog vremena omogućilo je održavanje velikog gala koncerta svih sudionika u opatijskom parku ispred Ville Angioline. Ovo proljepšanje je izmamilo i brojne turiste koji u Opatiji provode praznike te je park vrvio šetačima.

U oko dva sata koncerta, odabirom skladbi

Njemački orkestar

iz bogatog repertoara publici su se predstavili orkestri iz talijanskog grada Palazzuolo Sul Senio, slovenske Izole, njemačkog Plüderhausena i naravno domaćini – Puhački orkestar iz Lovrana.

Gsoti iz Slovenije
Nažalost, vremenske prilike nisu omogućile i večernji koncert u Lovranu, stoga Vas pozivamo da nam se pridružite nedjelju u 10:30 na mimohodu orkestara ulicama Opatije od tržnice do kupališta Slatina, nakon čega će biti zajednički nastup svih sudionika. Nakon Opatije, zajednički mimohod svih glazbenika spojenih u mega orkestar proći će glavnom lovranskom ulicom od 12:30, a svečanost zatvaranja će se održati u centru Lovrana kod galerije Laurus oko 13 sati.
Sudionici Festivala na zajedničkoj fotografiji
Nije bitno znate li njemački, talijanski ili samo hrvatski jezik jer glazba je univerzalni način komuniciranja, a naš svijet je upravo Glazba. Veselimo se Vašem dolasku!