Monthly Archives: svibanj 2015

I 23. izdanje Festivala puhačkih orkestara Naš Svijet je Glazba je iza nas, a za veliko finale glazba se slila na ulicu. Oko stotinjak glazbenika u tri orkestra prodefiliralo je glavnim ulicama Opatije i Lovrana, uz zajedničko muziciranje svih sudionika s po jednom hrvatskom, mađarskom i talijanskom koračnicom.
“Kroz ovaj festival, velik je broj ljudi iz okolnih zemalja upoznao našu regiju, što je i jedan od razloga osmišljavanja ovog Festivala. Kroz 23 godine neprekinutog održavanja, u Lovranu i Opatiji nastupilo je nekoliko tisuća glazbenika iz Italije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Austrije, i svi su se vratili kućama s predivnim uspomenama na divan kraj i gostoljubivost domaćina. Mnogi od njih su kasnije odabrali Liburnijsku rivijeru kao mjesto za odmor i javili nam se.” rekao nam je David Kurti, član orkestra.
Za lovranske glazbenike je festival gotov, a počinju pripreme za 40. Susret glazbi Istre koji će se krajem svibnja održati u talijanskom gradu Dolina nedaleko Trsta. Glazba ide dalje, a njihov svijet je, kao i uvijek, Glazba!
Nešto fotografija sa subotnjeg koncerta u dvorani M. Cvetković i nedjeljnih mimohoda pogledajte u galeriji koju smo a Vas pripremili...

Nastup mađarskog orkestra

Brahmsovim 5. mađarskim plesom u izvedbi Puhačkog orkestra iz Budafoka započeo je 23 međunarodni festival puhačkih orkestara Naš svijet je Glazba.

Trg Sv. Jurja napunio se domaćim i stranim ljubiteljima glazbe za odličan početak ovog festivala. “Zadovoljni smo odazivom, i veseli nas što naš Festival doprinosi turističkoj i kulturnoj ponudi Lovrana i Opatije.” kazao nam je David Kurti, član orkestra. “Cilj ovog festivala je publici ponuditi vrhunske orkestre koji će stvoriti odličan ugođaj i predočiti slušateljima bogatu glazbenu baštinu svoga kraja.”
Lovranci u akciji

Nakon mađarskog orkestra nastupili su domaćini i dodatno zapalili publiku, tako da je koncert potrajao i duže nego što se očekivalo, jer ne možeš otići bez odrađenog bisa. Ili dva – sve za ekipu.

Festival se danas nastavlja u Opatiji - večeras će u Sportskoj dvorani Marino Cvetković nastupiti svi sudionici festivala, s početkom u 20:00. Ulaz je slobodan. Nedjelju je predviđen mimohod kroz Opatiju (početak u 10:30) te zajednički nastup orkestara na Slatini te mimohod kroz Lovran (početak u 12:30) te završna svečanost na Trgu slobode.
Par fotografija s jučerašnjeg koncerta pogledajte u nastavku...