Festival Naš svijet je Glazba

Pod motom "Naš svijet je glazba" odvija se jedan od najvećih projekata orkestra u proteklih dvadesetak godina. Svake godine naš orkestar organizira i ugošćuje nekoliko istaknutih orkestara iz regije Alpe-Adria, koji se okupljaju prvi vikend u svibnju da bi predstavili sebe, svoju regiju i državu kako domaćim slušateljima tako i inozemnim gostima koji borave na Liburniji.

Ovaj trodnevni festival zamišljen je kao promocija glazbe i ljepota Liburnijske rivijere gostujućim glazbenicima, što predstavlja važan događaj u turističkoj predsezoni. Po jedan gostujući orkestar iz svake države uz domaćina kroz svoje uniforme (nošnje), glazbeni izričaj i na druge načine predstave svoj kraj. Zato se na koncertima isprepliću temperamentnost čardaša i muzikalnost opernih arija, poletnost polki i grandioznost valcera.

Ideja je nastala sasvim slučajno, kada je 1991. godine orkestar iz talijanskog grada Lavariana bio u gostima kod lovranskog orkestra te između ostalog imao i koncert u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji. G. Harald Reiff, voditelj jednog austrijskog orkestra i zaljubljenik u Liburniju došao je s prijedlogom da se takav susret proširi na više gostujućih orkestara iz susjednih zemalja i da se gala koncert svih sudionika održi upravo u Kristalnoj dvorani. Zahvaljujući općini Lovran, Gradu Opatiji i turističkim zajednicama Opatije i Lovrana, koji odmah shvatili potencijal našeg Festivala te ga svake godine financijski pokrivaju.  1993. godine je održano prvo izdanje festivala "Naš svijet je glazba". Od tada do danas festival je posjetilo te dalo koncerte za građanstvo i goste nekoliko tisuća  glazbenika iz inozemstva, vrativši se kući puni puni dojmova i lijepih uspomena s liburnijske rivijere.

2001. godine je došlo do promjene u koncepciji središnjeg koncerta. Villa Angiolina, prva građevina turističke namjene obnovljena je, te je odlučeno iskoristiti njeno stepenište i okolni park, a gala večer pretvoriti u popodnevni koncert za goste i šetače. Park Angiolina je uvijek prepun ljubitelja glazbe, a prirodni ambijent u kojem se šum povjetarca miješa sa zvukom valova samo upotpunjuje ugođaj.

Sudionici festivala se publici predstavljaju petak uvečer u Lovranu na gradskom trgu gdje održe kratke koncerte. Subota je rezervirana za razgled regije (brodom/autobusom), a popodne se održava gala koncert svih sudionika i domaćina u Opatiji, ispred Ville Angioline. U nedjelju se u jutarnjim satima održava mimohod glavnom opatijskom ulicom uz skupni nastup zajedničkih koračnica na kupalištu Slatina. Svi orkestri izvode zajedno po jednu koračnicu iz svake države, čime postaju jedan veliki orkestar od oko 150-200 glazbenika. Potom se u Lovranu održava zajednički mimohod gdje se glazbenici ponovno izmiješaju u jedan šareni internacionalni orkestar prolazeći tako glavnom lovranskom ulicom sve do  završnog zajedničkog nastupa na lovranskom Trgu slobode.

Dugoročni plan za budućnost je u festival uključiti što veći broj orkestara iz zemalja EU, čime bi postao Europski festival puhačkih orkestara "Naš svijet je glazba".